Sobre mi i el projecte

Soc Marijo Ribas, vaig néixer a Palma el 1982. He començat aquesta recerca amb l’objectiu de fer un estudi que de forma transversal aborda relacions entre la narrativa ficcionada, el desenvolupisme econòmic, el turisme, l’arquitectura, la geografia, el medi ambient, el territori i la identitat a Mallorca.

Aquesta recerca és finançada per l’Institut d’Estudis Baleàrics.

L’objectiu final és fer una peça videogràfica.

Context i oportunitat del projecte

En un context en què la lluita per la defensa del territori ve acompanyada d’una crisi climàtica global, i seguida per una inminent crisi econòmica, causada per l’impacte brutal de la pandèmia en un entorn de monocultiu turístic, aquest projecte encara el problema des d’una perspectiva tangencial a diverses disciplines.

La recerca, pel que he vist no s’ha realitzat amb anterioritat, per tant el retorn que pot tenir és el de traçar una historiografia des d’una perspectiva creativa de dos fenòmens molt vinculats a la nostra illa: els castells neo-medievals i les coves calcàries d’explotació turística. El punt de vista, tot i ser artístic, tindrà en compte l’impacte ecològic, arquitectònic, social, econòmic i antropològic d’aquests fenòmens.

El plantejament metodològic comença amb la recerca en arxius i el treball de camp. El mateix procés m’anirà portant en una direcció o altra. A partir dels recursos basats en la inversió de temps en biblioteques, arxius públics i privats, d’entrevistes amb persones vinculades als espais, o professionals dels diferents sectors especialitzats: espeleòlogues, geògrafes, historiadores, antropòlogues, arquitectes, periodistes, etc.

Perspectiva de gènere

Pensar en una història o narrativa no hegemònica és fixar una mirada feminista sobre uns fets escrits i signats per protagonistes masculins: exploradors, descobridors, terratinents, hereus, poetes, etc. Cap dels noms propis que fins ara puc citar és de dona. Amb aquest projecte no pretenc imposar unes protagonistes invisibilitzades o silenciades, tot i que m’agradaria molt trobar algun nom propi a poder reivindicar, el que sí que vull, de qualsevol manera, és oferir una nova perspectiva crítica d’uns fenòmens vinculats al territori.